În prezent, multe persoane sunt pasionate atât de fotbalul din realitate, din teren, cât și de cel din lumea virtuală, reprezentat prin jocuri. Cele mai populare serii de jocuri video cu fotbal sunt FIFA, renumită ca FIFA Football sau FIFA Soccer, și Pro Evolution Soccer (mai pe scurt, PES).

FIFA este un joc de simulare a fotbalului apărut în anul 1993. Acesta a fost produs de compania Electronic Arts, apărută pe piață sub numele de EA Sports. Lansarea acestui joc se face anual, în fiecare toamnă, încă din 1993. Este prezent pe majoritatea consolelor, dar este cel mai jucat pe Xbox și PlayStation.

Pro Evolution Soccer ( prescurtat PES și popular ca fiind Winning Eleven în America de Sud și Asia ) a fost jocul creat de Konami, o companie japoneză. Acesta a avut debutul în anul 2001 și de atunci apare anual, cum apare și FIFA. Prima dată, acesta este lansat în Japonia, urmând ca după câteva luni să fie lansat în restul lumii. PES este cel mai mare competitor al FIFA-ului, seria vânzând peste 70 de milioane de copii în întreaga lume. În plus, PES are francize în peste 48 de țări.

Competiția este foarte mare între FIFA și PES. În anii trecuți, împătimiții jocurilor de acest tip alegeau din prima jocul FIFA din anul respectiv, fără a se mai uita la alte tipuri de jocuri. În schimb, în ultimul timp, Pro Evolution Soccer a evoluat destul de mult încât să devină o preferință pentru jucători.

Nu putem spune care este cel mai bun joc, deoarece depinde de preferințe. În schimb, putem compara edițiile de FIFA și PES de anul acesta. Legat de fețele jucătorilor, ambele ediții au reușit să recreeze versiuni foarte apropiate de realitate ale fotbaliștilor. În schimb, FIFA 19 are acces la mai multe cluburi, ceea ce o face mai precisă. Dacă vorbim de modelele de jucători, stilul corpurilor fotbaliștilor este aproape identic la jocurile virtuale. Din acest punct de vedere, acestea sunt la egalitate. În ambele jocuri există stadioane foarte bune. Din nou, FIFA are mai multe licențe, deci și mai multe stadioane, ceea ce o face câștigătoare. Echilibrul între atac și apărare este asemănător între cele două jocuri. Ca și gameplay, cel de la FIFA este bazat mai mult pe atac, iar celălalt, cel de la Pro Evolution Soccer, este bazat pe apărare. Fiind o alegere destul de grea de făcut, acestea sunt la egalitate. Comentariul în FIFA este mult superior celui din PES, comentatorii având mai mult dialog. Acesta reprezintă un dezavantaj al FIFA. Muzica din cele două jocuri este la egalitate, la fel și experiența multiplayer.

Aceste comparații nu fac din FIFA cel mai bun joc. În schimb, jucătorilor li se recomandă să încerce FIFA, iar mai apoi PES.