Cu peste 4 miliarde de fani și 250 de milioane de jucători profesioniști sau amatori, juniori sau seniori, fotbalul este de departe cel mai iubit, cel mai practicat și cel mai urmărit sport de pe planetă. Cu o istorie îndelungată și o tradiție de mii de ani, sportul rege a trecut prin multiple transformări, până când a căpătat forma actuală. Practicat în toate țările și pe toate continentele, fotbalul nu a fost dintotdeauna atât de popular la nivel internațional.

Astfel, prima competiție internațională a fost meciul de fotbal jucat de Anglia și Scoția, în anul 1872, în orașul Glasgow, terminându-se la egalitate, fără a se marca vreun gol în meci. Până să crească în popularitate, spre sfârșitul secolului al XX-lea, a fost practicat, mai degrabă, ca sport demonstrativ, astfel, la sporturile Olimpice de Vară din anii 1900 și 1904, nu au fost acordate medalii pentru fotbal.

Însă, în timp, și-a câștigat locul pe podium, și așa cum i se cuvine sportului regal, pe lângă competițiile, turneele și campionatele interne și continentale, trebuie să aibă loc și competiția supremă. Este vorba despre cupa mondială.

Campionatul mondial de fotbal

La inițiativa Federației Internaționale a Asociației de Fotbal (FIFA), în anul 1930, s-a dat startul celei mai prestigioase competiții de fotbal la nivel global. Este cel mai popular și mai vizionat eveniment sportiv, depășind ca spectatori și popularitate chiar și Jocurile Internaționale Olimpice. Campionatul are loc din 4 în 4 ani, fără întrerupere, însă a existat o excepție în perioada celui De-al Doilea Război Mondial, când cele două ediții din 1942, și respectiv 1946 nu au avut loc. În prezent, echipele care participă sunt reprezentantele celor 211 țări membre FIFA, care întrunesc condițiile pentru a putea concura.

Structura actuală a competiției, presupune o primă fază de calificare în grupe, după care, cele 32 de echipe câștigătoare (inclusiv echipa țării gazdă, care este calificată în mod automat), avansează în următoarea fază a campionatului. Campioană poate fi doar una, astfel prin meciuri eliminatorii, echipele calificate trec prin optimi de finală, sferturi de finală, semifinale și meciul decisiv.

Până în prezent au avut loc 21 de turnee internaționale, găzduite de 17 țări. Unele țări precum Mexic, Brazilia, Germania, Franța și Italia, au avut dubla onoare de a fi gazdă a campionatului, în timp ce alte țări precum Elveția, Anglia, Suedia, Argentina, Japonia, Africa de Sud, Spania, Statele Unite și Rusia, și-au pus stadioanele în joc doar o singură dată.

Ca și în cazul țărilor gazdă, pe stadioanele cărora s-a desfășurat campionatul de mai multe ori, unele echipe au ajuns campioane multiple. De la înființarea campionatului mondial de fotbal, cele 21 de trofee (în 89 de ani de tradiție), au fost însușite rând pe rând de 8 țări, printre care: Anglia și Spania în anii 1966 și respectiv 2010, Uruguay în anii 1930 și 1950, Franța în 1998 și 2018 (cel mai recent campionat mondial), Argentina în campionatele din 1978 și 1986, Italia și Germania, cu câte 4 trofee fiecare, iar Brazilia, campioană multiplă care deține recordul a 5 cupe mondiale câștigate de-a lungul campionatelor.

Până la următorul campionat mondial care va fi găzduit de Qatar, așteptăm cu nerăbdare impresiile voastre!