Ei bine, fotbalul nu a fost dintotdeauna așa cum este în prezent. Ca oricare alt sport, a trecut prin transformări și adaptări, perfecționându-se până la forma actuală. După cum vorbim despre sportul rege, fiecărui rege i se cuvine o coroană. Și această coroană l-a înfrumusețat, i-a dăruit o conduită, i-a impus un regulament, și i-a dat linii de ghidare. Fără FIFA, fotbalul ar fi fost mai degrabă un simplu joc, decât un sport de performanță.

Federația Internațională a Asociației de Fotbal a luat ființă în luna martie, în anul 1904, la inițiativa a 8 țări europene. Acestea au fost: Spania, Elveția, Franța, Suedia, Danemarca, Țările de Jos, Belgia și Portugalia. Popularitatea fotbalului a trezit nevoia unei astfel de federații care să supravegheze și să reglementeze jocul, asftel încât să existe un set de reguli cu aplicabilitate universală. În decursul timpului, multe alte asociații naționale de fotbal au devenit membre FIFA, ajungând în prezent să fie în număr de 211. Țările membre, trebuie la rândul lor să fie afiliate uneia dintre cele 6 mari confederații de fotbal: Europa (UEFA), Africa (CAF), Asia (AFC), America de Nord (CONCACAF), America de Sud (CONMEBOL), Oceania (OFC).

Rolul FIFA

Cu toate că rolul FIFA este unul multi-fațetat, regulile jocului sunt stabilite de un alt comitet, și anume, Consiliul Internațional al Asociației de Fotbal, care a luat ființă în anul 1886, cu scopul de a crea un regulament standard pentru buna desfășurare a competițiilor internaționale. Astfel, sarcina FIFA este aceea de a se asigura că acest regulament este implementat corect. În plus, obiectivul principal îl reprezintă susținerea și promovarea fotbalului la nivel internațional, astfel încât toată lumea să aibă acces la acest sport, iar jocul să fie unul corect și să nu existe discriminare.

Pe lângă responsabilitatea organizării, promovării și susținerii celui mai mare campionat de fotbal din lume, FIFA mai este implicată în gestionarea și organizarea altor competiții. Avem astfel, în cazul bărbaților, Campionatul Mondial de Futsal, Campionatul Mondial de Fotbal pe Plajă, Cupa Confederațiilor FIFA, Campionatul Mondial al Cluburilor FIFA, dar și Campionate Mondiale de Fotbal pentru juniori, cu vârste până în 17 ani, și respectiv 20 de ani.

După cum FIFA promovează principiul egalității, fără a face discriminare între sexe, organizează în paralel și campionate feminine, precum Campionatul Mondial de Fotbal feminin cu vârste până la 17 ani, până la 20 de ani, dar și Campionatul Mondial de Fotbal Feminin.

Pentru a putea gestiona toate situațiile și provocările, FIFA a înființat 3 comitete: un comitet de apel, un comitet disciplinar și un comitet legat de ceea ce este etic. Prin acestea, federația de fotbal se asigură că tot acest cod de legi al fotbalului este respectat, sau în cazul în care este încălcat, se aplică pedepsele de rigoare.

Multumiță eforturilor unor oamenii dedicați, avem în prezent un sport rege, un sport de performanță ridicat la nivel de artă.